ул. Арсени Костенцев №6, гр. Благоевград, 2700
ул. Осогово №30, гр. София, 1612
Пон – Пт 9.00 – 18.00
Събота, Неделя – ЗАТВОРЕНОМожете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефона или email
ул. Арсени Костенцев №6, гр. Благоевград, 2700
ул. Осогово №30, гр. София, 1612
Пон – Пт 9.00 – 18.00
Събота, Неделя – ЗАТВОРЕНО
Можете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефона или email
ДАТИ: СЕЗОНЪТ НА ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ!
08.03.2025 – 23.03.2025 – 4 090 евро
11.03.2025 – 26.03.2025 – 4 090 евро
13.03.2025 – 27.03.2025 – 4 090 евро
13.03.2025 – 28.03.2025 – 4 090 евро
19.03.2025 – 02.04.2025 – 4 390 евро
20.03.2025 – 03.04.2025 – 4 390 евро
22.03.2025 – 06.04.2025 – няма места
24.03.2025 – 07.04.2025 – 4 490 евро
25.03.2025 – 08.04.2025 – няма места
27.03.2025 – 10.04.2025 – 4 390 евро – Група 1 – 1 освободено място
27.03.2025– 10.04.2025 – 4 390 евро – Група 2
28.03.2025 – 12.04.2025 – няма места
30.03.2025 – 13.04.2025 – 4 490 евро
03.04.2025 – 18.04.2025 – 4 290 евро – последни места / търсим и жена за комбинация
05.04.2025 – 19.04.2025 – 4 290 евро
11.04.2025 – 26.04.2025 – 4 290 евро – последни места
16.04.2025 – 30.04.2025 – 4 290 евро
01.05.2025 – 16.05.2025 – 4 090 евро
15.05.2025 – 30.05.2025 – 4 090 евро
03.06.2025 – 18.06.2025 – 4 090 евро
15.06.2025 – 29.06.2025 – 4 090 евро
28.08.2025 – 12.09.2025 – 4 190 евро
05.09.2025 – 20.09.2025 – 4 190 евро
12.09.2025 – 27.09.2025 – 4 190 евро
15.09.2025 – 30.09.2025 – 4 190 евро
19.09.2025 – 04.10.2025 – 4 190 евро
26.09.2025 – 11.10.2025 – 4 190 евро
Полет София – Токио с прекачване.
Пристигане в Токио. Трансфер до хотела и настаняване.
Токио е столица и най-космополитен град в Япония. С население над 13 милиона в рамките на общината и агломерация достигаща 42 милиона, това е най-голямото струпване на хора на планетата. Градът е многолик. Наред с модерните квартали, високите технологии и стряскаща екстравагантност, Токио крие и много очарователни спокойни местенца, тайни градини и традиционни цветни улички.
Ще започнем с разходка до Императорския дворец, настоящата резиденция на монарха. Дворецът не се посещава, но градините са отворени и със свободен вход. Всъщност, на огромна площ са подредени множество градини и през всеки сезон гледката е впечатляваща.
Следобед сменяме декора. Отправяме се към изкуствения остров Одайба. Тук се катапултираме в бъдещето сред футуристична архитектура, гигантски кина и зашеметяващи магазини, гигантско виенско колело, малък изкуствен плаж. Обиколката ни ще завърши с посещение на квартал Акихабара, известен сред почитателите на аниме, манга и видеоигри.
Връщане в хотела и нощувка.
Закуска. Ще се отправим към Tokyo Tower – знаменитата кула на Токио – влиза се по желание /входната такса се заплаща на място/.
Разходката ни ще започне в сърцето на Токио – Космополитния квартал Шибуя и огромното прочуто кръстовище там е най-голямото в света. Ритуално ще преминем през него. Наблизо се намира статуята на кучето Хачико, за което е направен едноименния филм с Ричард Гиър, превърнала се в символ на града. На близо се намира и емблематичния булевард Омотесандо, считан за еквивалент на Шан-з-Елизе. Следва Такешита-Дори, улица в квартала Harajuku, сборен пункт на младежи с възможно най-странен и неочакван външен вид. Облечени и гримирани като герои от комикси, компютърни игри, от исторически епохи или суперзвезди. Рокери-бунтари, лолитки, кукли Барби, готически грим и всичко друго, което дори не си представяте.Следобед ще се пренесем в друг свят. Ще посетим парка Йойоджи, зелените дробове на Токио, там се намира и най-красивият шинтоитски храм Мейджи. Разходка в най-обширния и един от най-френетичните квартали на Токио, Шинджуку с впечатляващи небостъргачи и търговски улици със светлинни реклами, екрани и неон. Тук се издига внушителното кметство, шедьовър на японския архитект Кендзо Танге, високо 243 м, където работят 20 000 души. Посещение на кметството не е предвидено.
Закуска. Днес ще посетим един от най-очарователните квартали, Асакуса, запазил духа на някогашния град Едо. По главната алея Накамисе-дори се продава всичко, кимона, играчки, лакомства, сребро и още много други занаятчийски произведения. Ще посетим будисткия храм Sensoji, построен през седми век. За обяд ще посетим рибния пазар Tsukiji, поредното емблематично място на града, тясно свързано с японската кухня.
Програмата ни ще завърши с квартала Кабуки-шо, кварталът на забавленията, концерти, игрални зали, заведения за караоке, салони за масаж и сауна, луксозни барове. Животът тук кипи до зори.
Връщане в хотела и нощувка в Токио.
След закуска ще се отправим към вълнуващият град – Йокохама. С население от около 3,5 милиона души това е вторият по големина град в Япония. Той е и най-голямо търговско пристанище в страната. Разположен на брега на морето, през последните няколко години мегаполисът се е превърнал в портал за Япония по света.
Обиколката ни ще започне с посещение на обсерваторията на кулата Skygraden Landmark Tower, намираща се на 69-ия етаж. До него ще се качим за 40 секунди с най-бързият асансьор в Япония. Продължаваме с посещение на мемориалния парк Nippon Maru, Морският музей, където основен експонат е кораб, наречен Лебедът на Тихия океан. Ще минем по историческата улица Басамичи, където европейците и американците се заселват през 19 век.
Последната ни спирка в Йокохама е увеселителния парк Yokohama Cosmo World, където се намира едно от най-големите виенски колела в света Cosmo Clock 21.Връщане в Токио преди вечеря и нощувка.
Закуска. Освобождаваме хотела и оставяме багажа на рецепция – той ще бъде транспортиран до Киото и ще пристигне с доставка на следващия ден, тъй като местата за багаж във влака са силно ограничени. Пригответе личните си вещи и багаж за един ден в по-малка чанта. Качваме се на влака стрела и се отправяме към Киото – историческата столица на Япония в продължение на 12 века. Този град въплъщава всички представи, които хората имат, когато стане дума за японска култура. Вековни храмове, чаени церемонии, гейши, приказни дворци, японски градини…Ще започнем обиколката си с посещение на Замъка Ниджо /Nijo-jo/, който е бил резиденция на управляващия шогун по време на първия шогунат от периода Едо /1603-1867/. Славни са градините на този замък. Сред тях има езерце с три острова, изящно украсени с камъни и цветя. Там се провеждат и чаени церемонии. Ще продължим обиколката с посещение на Храма Кинкакуджи /Кinkakuji Тemple/. Известен още като Златния павилион, храмът е построен през 1397 година като резиденция на оттеглилия се шогун Ашикага Йошимитсу и след смъртта му е превърнат в дзен будистки храм, Кинкакуджи, покрит със златни релефни орнаменти и заобиколен от красива японска градина. Целият е позлатен, защото съхранява реликви на Буда.
След обяд ще посетим известната бамбукова гора /Bamboo Forest/ в Арашияма. Свободно време за самостоятелна разходка и отдих.
Връщане в хотела и нощувка.
Закуска. Днес ще посетим Фушими Инари /Fushimi Inari/. Шинтоисткото светилище е известно с хилядите ярко червени врати тори /Tori Gates/, които водят до същинската част на храма и планината Инари, също част от комплекса. В този храм се е водила последната битка през 1867 г., която слага край на управлението на шогуните Токугава и военните са свалени от власт. Тогава започва периодът Мейджи.
Ще се насладим и на храма Сребърния павилион /Ginkakuji/. Построен е от шогуна Йошимаза, за да съперничи на Златния павилион. Ще продължим по така наречения Път на философията, улица по която минавал всеки ден философът Нашида Китаро потънал в размисли. Киото е реномиран университетски център, със световно признание, и в него има над 40 университета и колежи. Ще посетим храмовия комплекс Kiyomizu-Dera, от чиято градина се открива чудна гледка към града и планината. Програмата приключва в квартала Gion, едно от най-оживените места в Киото с вкусни места за хапване и развлечение.
Връщане в хотела и нощувка в Киото.
Свободен ден в Киото.
Следобед, по желание и срещу допълнително заплащане ще се облечем в традиционно кимоно и ще присъстваме на чаена церемония.Нощувка в Киото.
Закуска. Нашето пътешествие продължава към Нара – първата столица на Япония. Градът е известен като люлката на японската култура. Древният град е бил построен по модел на тогавашната столица на Китай Чан Ан. Храмовете на Нара запазват влиянието си дори и след преместването на столицата в Хеян-Кио, така Нара остава известна като Нанто – южната столица, защото новата е на север. Храма Тодайджи или „Великият храм на Изтока“, е исторически най-важният храм в Япония от VІІІ в. и е най-голямата дървена сграда в света, пазеща най-голямата статуя на Буда в страната. Висока е 16 метра и е излята от бронз. Свободно време за обяд.
Следобед отпътуване за Осака. Продължаваме към най-интересната забележителност на града – Замъка Осака, построен през 1576 г. Замъкът Осака е бил построен, за да бъде най-здравият и най-красивият в Япония. Ще се качим до последния етаж, откъдето се открива страхотна гледка към града и парка. Отправяме се към най-високата сграда в града – Umeda Sky Building. От панорамната тераса на 40-ия етаж ще видим от високо целия град. Обиколката ни ще приключи в централната част на Осака – Шинсайбаши и улица Дотомбори, където има огромен избор от ресторанти и места за хранене и забавления. Самостоятелно прибиране в хотела, до който има удобна връзка с метро.
Нощувка в Осака.
Закуска. Днес ще се отправим на целодневна обиколка на Химеджи и Кобе /включена в пакетната цена/.
Първата ни спирка днес е град Химеджи. Ще видим една от най-грандиозните забележителности на Япония – Замъка Химеджи или както е известен Бялата Чапла. Строителството на замъка започва в средата на 14 век. Първоначално идеята е да се построи стабилна крепост, която да отблъсква нашествениците. Всеки следващ владетел, влизайки в замъка е допринасял с нещо за разширяването му и така днес замъкът представлява един огромен комплекс от общо 83 сгради, всички изработени майсторски от дърво, най-висока сред тях е главната кула със своите внушителни 45 метра. Наричат го Замъка на Бялата Чапла, защото в основния замисъл заложен в строителството е сградите да приличат на птица с разперени криле, основният цвят е бял. Ще посетим и великолепните градини Kokoen Garden.
Следващата ни спирка е град Кобе. Градът е най-известен с говеждото месо Кобе, което е световно известно с качествата си. Телешкото Kobe beef винаги е било заобиколено от легенди, мистика и престиж. Разказите за глезените крави, които се масажират със саке, поят се с бира и слушат класическа музика, затвърждават славата му.
След обяд ще посетим Парка Мерикен / Meriken Park/, където се намира Кулата на Кобе, символ на града. Не е предвидено влизане в кулата.
Нощувка в Осака.
Закуска. Трансфер и полет за Бусан в 11:00. Бусан е сред главните пристанищни градове на Корейския пролив. Това е най-големия пристанищен град в Южна Корея.
Ще се отправим към най-красивия и единствен разположен на морето храм Хандонг Йонгукса /Haedong Yonggungsa/. Той е построен през 1376 г. от велик будистки учител по времето на династия Корьо. Ще посетим плажа Хандонг и APEC House. Настаняване в хотела.
Нощувка в Бусан.
Закуска. Обиколката ни започва с културното селище Gamcheon. Изобилието от картини, произведения на изкуството и графити, които украсяват това селище, позволява на пътниците да се отдадат на невероятни снимки. Продължаваме с парка Tejongdae и Oryukdo Skywalk – 15 метров стъклен мост, построен на 35 метра над морето. Разходката в небето е вълнуваща и не бива да се пропуска! Следобед се отправяме към рибния пазар Jagalchi – един от най-големите пазари за риба в цяла Азия. Ще посетим Кулата на Бусан. Тя е висока 120 м и предлага прекрасна гледка към града. Днешния ден ще завършим с разходка до впечатляващия мост Gwangan.
Нощувка в Бусан.
Закуска. Отпътуване с влак за Сеул, столицата на Южна Корея. Градът заема водещо място сред икономическите центрове на Азия, като е седалище на гиганти като Samsung, Hyundai и LG.
Пристигаме в Сеул. Обиколката ни започва с посещение на двореца Чангдеокгунг /Changdeokgung/. Неговото изграждане започва през 1405 г. когато тогавашният император Теджон се добира до власта, след като убива своя доведен брат в двореца Геонгбок-гунг. Ще се изкачим на кулата Seoul N Tower, от която се открива панорамна гледка към града. Привечер ще се разходим в световноизвесния квартал Gangnam, възпят в песента Gangnam Style на PSY. Ще посетим Bongeunsa Temple и библиотеката COEX Starfield, която се намира в голям търговски център. Ще имате свободно време за покупки и вечеря. Трансфер и настаняване в хотела.
Нощувка в Сеул.
Закуска. Пешеходната ни програма ще започне с посещение на площада Gwanghwamun. Ще продължим с посещение на двореца Гионгбок-гунг /Gyeongbokgung/. Наричан още „Северния дворец“ той е първия кралски дворец, той е построен по време на династията Часон през XIV в. Той служи като главна резиденция на корейските владетели и днес впечатлява със своите мащаби и изящество. След двореца ще се отправим към Bukchon Hanok Village. Ще се спуснем по улицата на занаятчиите Инсадонг /Insadong/. Ще пазаруваме от многобройните търговци на много изгодни цени. Продължаваме по „скъпата“ пазарска улица Миангдонг /Myeongdong/. Ако остане време преди вечеря ще посетим още едно традиционно място където местните хора пазаруват – пазарът Намдемун /Namdaemun/.
Нощувка в Сеул.
Закуска и трансфер до летището. Отпътуване за България.
Пристигане в София.
Вижте още:
Eкскурзии до Япония и Южна Корея
ДАТИ:
СЕЗОНЪТ НА ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ!
08.03.2025 – 23.03.2025 – 4 090 евро
11.03.2025 – 26.03.2025 – 4 090 евро
13.03.2025 – 27.03.2025 – 4 090 евро
13.03.2025 – 28.03.2025 – 4 090 евро
19.03.2025 – 02.04.2025 – 4 390 евро
20.03.2025 – 03.04.2025 – 4 390 евро
22.03.2025 – 06.04.2025 – няма места
24.03.2025 – 07.04.2025 – 4 490 евро
25.03.2025 – 08.04.2025 – няма места
27.03.2025 – 10.04.2025 – 4 390 евро – Група 1 – освободени 3 места
27.03.2025– 10.04.2025 – 4 390 евро – Група 2
28.03.2025 – 12.04.2025 – няма места
30.03.2025 – 13.04.2025 – 4 490 евро
03.04.2025 – 18.04.2025 – 4 290 евро – последни места / търсим и жена за комбинация
05.04.2025 – 19.04.2025 – 4 290 евро
11.04.2025 – 26.04.2025 – 4 290 евро – последни места
16.04.2025 – 30.04.2025 – 4 290 евро
01.05.2025 – 16.05.2025 – 4 090 евро
15.05.2025 – 30.05.2025 – 4 090 евро
03.06.2025 – 18.06.2025 – 4 090 евро
15.06.2025 – 29.06.2025 – 4 090 евро
28.08.2025 – 12.09.2025 – 4 190 евро
05.09.2025 – 20.09.2025 – 4 190 евро
15.09.2025 – 30.09.2025 – 4 190 евро
Доплащане за единична стая: 660 евро
ХОТЕЛИ:
ДОПЪЛНИТЕЛНО МЕРОПРИЯТИЕ
Гейша шоу с традиционен японски обяд
Включва:
– обличане в традиционно кимоно
– японско танцово представление с гейша
– чаена демонстрация
– възможност за снимки с гейшата
– традиционен японски обяд
* Японският обяд може да бъде заменен с европейско меню при желание от страна на клиента.
Цена – 150 евро
Допълнителна информация
При посещение на Япония, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в Японски йени, от България.
Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.
Стойността на застраховката е между 3% и 7% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри
Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора
Какво покрива застраховката:
Разходи за отмяна на пътуване – възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:
Валута: Японска йена (JPY)
Носете си кеш! Няма много обменни бюра в Япония, а банкомат може да не работи с вашата карта. В Япония всичко е по японски. Интернационалните правила не са техните. Така че е добра идея да си обмените разумно количество пари, преди да отидете. Ако намерите банкомат, който работи с вашата карта, то минималното количество, което можете да изтеглите е 10 000 йени ( ~ 135 лв.). На ден на човек е разумно да имате около 5 000 йени за обяд, вечеря и малки сувенири.
Най-добрата дебитна карта (с форма на кредитна) е Revolut. Там получавате наистина най- добрия курс при покупки в страни извън ЕС. Но имайте предвид, че това става с пластиката, тъй като на някои места плащане с телефона не се приема и човек трябва да има физическата карта.
Часова разлика: + 6 или 7 часа, според лятно/зимно часово време
Официален волтаж за Япония: 100V/50Hz
В Япония използват северно-американския модел на ел. контакти затова ще ви е нужен адаптер. В хотелите, на рецепция могат да ви услужат, но препоръчваме да си вземете от България. Тип А и В:
В Южна Корея контактите са като в България и няма нужда от адаптер.
Интернет:
На място в Япония и ЮК можете да купите сим карти с интернет. Друг вариант са електронните сим карти, ако телефона Ви поддържа тази функция, като цените са с една идея по-ниски.
https://www.airalo.com/help/about-airalo/what-devices-support-esim – списък с телефони, поддържащи тази функция
https://www.airalo.com/japan-esim – линк към апликацията
Климат:
Климатът на Япония е студен на север, умерен в централните райони и почти тропически на малките южни острови. Дъждовете са обилни почти навсякъде, а между лятото и есента страната е ударена от проливни дъждове и тайфуни. Климатът се влияе от мусонната циркулация: през зимата се влияе от студени течения от северозапад, а през лятото от влажни течения от тропически произход. Две общи характеристики на климата на Япония са липсата на истински сух сезон и обилните валежи през лятото. Като цяло, най-дъждовните райони са централно-западната част на остров Хоншу, полуостров Кии, също и вътрешните и южните райони на Шикоку и централно-южната част на Кюшу. Най-малко дъждовната област е най-северната част на Хокайдо. Август е най-горещият месец на главните острови, докато на малките южни острови няма разлика между юли и август. През август средната дневна температура е около 22 °C в Хокайдо, 24,5 °C в северната част на Хоншу и 28 °C в района на Токио. Благодарение както на високата влажност, жегата е трудно поносима в Токио, Осака и в големите градове на Южен Хоншу и Кюшу. В по- голямата част от Япония лятото е най -дъждовният сезон в годината. Има два най- дъждовни периода. Дъждовният сезон започва с „дъждовете Baiu“ или „сливовите дъждове“ (15 юни – 15 юли), които са обилни и от съществено значение за отглеждането на ориз, особено на юг. През втората част на лятото, обикновено до август, започват да се появяват тайфуни; те засягат главно южната част на страната, но може да засегнат и Токио. Най-интензивните тайфуни могат да донесат бурни ветрове и проливни дъждове, причинявайки големи щети. Районът на Осака и Киото е относително защитен от тайфуни, защото е заобиколен от планини. През есента, септември все още е горещ и влажен, поне в централната и южната част на страната, а в Токио това е най-дъждовният месец в годината. Септември е най-дъждовният месец и в Сапоро, но по това време на годината лятото вече е свършило. За разлика от тях, южният остров Окинава все още е в средата на лятото през септември. Средните температури за периода са между 13 – 17 градуса сутрин и 21-25 през деня.
Климатът в Южна Корея е много специфичен и трудно може да се сравни с този в други части на света. Официално Корея се намира в умерения климатичен пояс с четири сезона. Лятото обаче често прилича повече на тропиците, а зимата може да бъде много по-студена, отколкото например в европейските страни с умерен климат, въпреки че Корея се намира по-на юг. Въпреки че Корея е полуостров, климатът е по-скоро континентален, тъй като по-голямата част от влиянието идва от запад, от огромната азиатска суша. Влажният мусонен сезон, в който преобладава океанското влияние, настъпва през лятото и началото на есента. Разликите в температурата и времето между лятото и зимата са големи. Средната температура в Сеул през януари варира от -12°C до +1°C, а през юли – от 24°C до 30°C. Зимата и пролетта също така са значително по-сухи от лятото. Климатът в различните корейски региони не се различава много. Като цяло източното крайбрежие и северните райони около Сеул са по-дъждовни. Южното крайбрежие е по-топло, но разликата спрямо северното е най-много 5-6 градуса. Няколко допълнителни градуса преобладават на популярния ваканционен остров Чеджу, който е и най-южната точка на Република Корея.
Има ли тайфуни в Япония и Южна Корея? Корея се намира на ръба на пояса на тайфуните в Източна Азия. Рискът не е толкова силен, колкото в Япония, Филипините или Източен Китай, но все пак съществува. Средно по 1-2 пъти годишно в Южна Корея има тайфун. Той носи проливни дъждове, които могат да продължат 3 дни подред, и силни ветрове. Обикновено се появява по южното крайбрежие или на остров Чеджу през август или първата половина на септември.
Кога цъфтят вишневите цветове в Япония и Корея? Популярният сезон на вишневите цветове, е от края на март до края на на април.
Дрехи и аксесоари: Носете си предимно леки и удобни дрехи. Предвидете си якенце, понеже сутрин и вечер е по-хладно. Непромокаемо яке/ветровка, слънчеви очила, чадър и дъждобран.
Обувки: Удобни обувки за обиколките.
Тоалетни принадлежности: Слънцезащитен крем, лекарства, които стандартно пиете, както и най-прост пакет медикаменти срещу простудни заболявания, порязвания и навяхвания.
Здравеопазване: Здравеопазването в Япония е много добре развито. Санитарно- епидемиологическият контрол е на високо ниво. Практически навсякъде в страната може да бъде получена висококвалифицирана медицинска помощ, но медицинските услуги са скъпи. Необходимо е посещаващите Япония български граждани да имат застраховка.
Задължителни ваксинации за български граждани на се изискват към момента.
Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.
Събувайте се! На входа на всяка хотелска стая има точно обозначено място, до което можете да влезете с обувки. Винаги има налични чехли. Също, преди да влезете в храм, нечия къща или ако отидете до тоалетната в традиционен ресторант, не забравяйте да си обуете специалните за това чехли.
Не говорете високо! Чужденците имат репутацията на шумни и невъзпитани в Япония, особено в обществения транспорт. Неучтиво е да говорите по телефона в транспорт, задължително изключвайте звука на телефона, а ако слушате музика, намалете звука. Неучтиво е също да си издухате силно носа, както и да се храните в градски транспорт, въпреки че не е забранено. Това не важи за междуградските линии и шинкансен. Можете да внасяте напитки в градски транспорт. Избягвайте силните парфюми, не правете нищо, с което по някакъв начин бихте натрапили себе си. Когато влизате в претъпкан влак, влизайте с гръб. Никога не заставайте с лице към някой, грубо е и навлизате в личното пространство. Подреждайте се на опашка при влизане в ресторанти, магазини или когато чакате да се качите на влак/метро/автобус.
Следвайте местните, няма да сбъркате. 🙂 Местните никога няма да ви откажат да се снимате с тях, ако са ви интересни. Просто ги попитайте.
Не подавайте ръка при поздрав. Лек поклон е достатъчен при запознанство, макар и не малка част от хората, особено в Токио, да са приели западния маниер.
Научете се да се храните с клечки. В повечето местни ресторанти няма опция за вилица. Можете да си носите ваши.
Веригите магазини, като 7/11 и Family Mart можете да намерите буквално на всяка пряка и работят 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Те са рай за прясна и вкусна храна, която не отстъпва на тази в ресторант. Продават се всички необходими продукти и вещи от първа необходимост. В тях можете и да: теглите пари от чуждестранна банкова сметка, да си купите билети за концерти, спортни срещи, събития и музеи, да си вземете самолетни билети, да използвате модерна японска тоалетна, да четете списания, преса (ако знаете японски :), да си платите сметките, да си принтирате, ксерокопирате и сканиране неща (с инструкции на английски език!), и още много други неща
Как да използвате японска баня – онсен:
Има много различни видове онсен или обществени бани. Основната разлика е тази, че едните са с естествено топла минерална вода (обикновено се среща в планините) или имитация (които се намират в градове и хотели).
● Всеки онсен, освен ако не е частен, има отделни мъжки и женски секции.
● След като влезете в секцията си, има съблекалня, където съхранявате нещата си.
● Преди да влезете в топлите басейни трябва да се изкъпете.
● Може да има и басейн със студена вана и сауна.
● Хора с татуировки (ако са повече или по-голяма) и пиърсинг (без да броим тези да ушите) не се допускат до онсен. В Япония се смята, че само хората свързани с мафията се татуират, а те не се допускат на подобни обществени места.
● Не се допуска влизането в онсен с бански. Трябва да сте изцяло голи. Можете да вземете с вас малка кърпа, на която да седнете в сауната. Ще получите и една голяма кърпа, която да използвате след баня.
Има локъри на всяка станция, използвайте ги.
Суши:
Смята се, че произходът на суши е в далечния втори век, при това не в Япония, а в Китай. За да запазят месото и рибата за по дълго време, местните решаватда ги увият в ориз. След това ги оставяли да ферментират заедно и по този начин ги запазвали годни за консумация за няколко месеца.
Японците осъвременяват и забързват процеса на ферментация като първоначално добавят саке (оризово вино), а по-късно и оризов оцет в ориза след това добавят риба или месо и така не се налагало да чакат с месеци, за да бъде готово.
За първи път през 20-те години на 20-ти век главните готвачи започнали да използват сурова риба в суши, известна като суши в стил Едо. Това е и стилът, който ще намерите в повечето суши ресторанти.
Видове суши:
„Маки дзуши“ (суши руло) е класическият най-популярен вид. Има различни комбинации, като основата е от водорасли нори, увити около бял ориз с риба, морски дарове, зеленчуци.
„Нигири дзуши“ e най-старият вид суши. Той произлиза от областта на Едо (дн. Токио) и представлява малки порцийки ориз подредени или увити спластове сурова или варена риба, със зеленчуци и други продукти. В най-прост вид е ръчно оформена топка ориз, върху която се поставя парче риба, морски дарове или японски омлет – „тамаго”.
„Оши дзуши“ (пресовано суши) е популярно в Осака. При него маринования ориз се поставя в специален съд, покрива се с маринована, пушена или варена риба и се пресова, след което се нарязва на хапки.
“Темаки дзуши” – ръчно навито нори като фуния, напълнено с ориз, риба, зеленчуци
„Сашими“ е всъщност този вид, който обикновено неяпонците смятат за суши като ястие от сурова риба. То се приготвя от сурова или маринована риба, която
се сервира без ориз, фино нарязана и аранжирана.
Как да ядете суши:
● Нетипично за японската кухня, суши се яде с ръце или с клечки.
● В никакъв случай сушито не трябва да се реже с нож, отхапва или да се боде с вилица – обидно е за готвача, защото е направено с перфектна големина за една хапка!
● Редно е да се започне с по-светлите и с по-умерен вкус хапки и след това да се премине към по-тъмните и към тези с по-силно изразен вкус.
● Рибата (не оризът) се потапя леко в соев сос. Сушито никога не се топи в соевия сос от страната на ориза и не се слага прекалено голямо количество от него. Това ще го направи твърде горчиво за ядене и ще развали вкуса на суши, тъй като оризът за суши е достатъчно овкусен с оцет, внимателно и деликатно и няма нужда от добавяне на още соев сос. В противен случай това ще наруши балансирания вкус на ориза, а той определя вкуса на цялото суши.
● В по-добрите ресторанти е проява на лош вкус да добавяш уасаби в соевия сос, тъй като се смята, че готвачът е поставил на всяка хапка нужното количество.
● Маринованият джинджифил се яде между различните видове суши, зада не смесвате вкусовете.
Рамен: Определението “китайска супа от нудли” може да е грешка при превода на рамен, въпреки че първоначално е била въведена в китайските квартали близо до пристанища като Йокохама и Кобе. Раменът е незаменима храна в менюто на всеки японец (нещо като нашата пилешка супа или шкембе). Представлява силен бульон, най често свински, но има и на соева основа, нудли, зеленчуци, специално опушено свинско месо и яйце и по желание листа от водорасли.
Гьоза (дъмплинг): Отново идват от Китай, но смело мога да кажа, че най- вкусните гьоза можете да поръчате именно в Япония! В тънко тесто са увити крехка кайма, зелен лук, зеле и подправки, сготвени на пара, но върху плоча, за да се получи перфектна хрупкава коричка. Отличен снакс за бира и обикновено се сервират в ресторантите за рамен.
Окономияки: Така наречената японска палачинка. Съдържа много съставки, но в основата си има леко тесто, зеле и подправки, като тук идватвариациите от морски дарове, свинско месо, пилешко месо, вегетариански и пр. Подправено със специален сос (окономи сос), майонеза и тънко нарязана сушена риба и стритиводорасли.
Кушикацу: Друга популярна улична храна в Осака. Пържени и панирани различен вид месо и зеленчуци. Срещат се в изакаите (местна кръчма) и често се хапват с бира и саке.
Такояки: Кралят на уличната храна в Осака, а и не само там! Вкусно тесто с парченце октопод оформено и изпечено като топче. Подправено със специален сос,
майонеза и тънко нарязана сушена риба.
Темпура: Парченца дълбоко пържени морски дарове и зеленчуци. Въведена в Япония през 16 век от португалците в Нагасаки, темпура се е превърнала през вековете в популярно японско ястие както в, така и извън Япония. Темпура може да се намери в много видове ресторанти в цялата страна, където обикновено се сервира като основно ястие или като гарнитура. Някои от най-популярните разновидности темпура са:
● Еби – скариди
● Сакана – риба
Малки филета или цели малки риби се правят на парчета темпура. Обикновено се използват бели риби като японски меджид, бяла стръв, попчета, сладка риба.
● Насу – патладжан. В зависимост от размера си, те могат или да бъдат нарязани на кръгчета, на половинки или във форма на ветрило, преди да бъдат очукани и дълбоко запържени.
● Киноко – гъби. Гъбите са популярни съставки за темпура. Използват се различни видове особено шийтаке и майтаке.
● Кабоча – тиква. Кабоча е японска тиква с тънка, типично тъмнозелена кора и оранжево месо. Кожата се оставя при готвене и се яде заедно с месото.
● Сацума имо – сладък картоф. Сацума имо са вид японски сладки картофи с лилава кожа и жълта вътрешност. Когато се използват за темпура, се нарязват на тънко и кожата се оставя. Подобно на кабоча, сацума имо са сладки и нишестени.
● Листа на шисо. Те имат аромат на мента и обикновено се сервират като гарнитура към сашими и също са доста често срещана съставка за темпура.
Якинику – месо на скара в японски стил; идва от думите яку (пека) и нику (месо). Има два вида – амияки – на мрежеста скара и теппаняки – на желязна чиния. В Япония се обръща особено внимание на отглеждането на едър рогат добитък за постигане на месо с превъзходно качество, което прави ресторантите за якинику идеалното място да откриете качеството и свежестта на известното японско говеждо месо.
Говеждото Кобе е ценен японски деликатес и вероятно най-известният регионален специалитет в Япония. Това е една от няколкото породи Wagyu или
японски говеда, които се отглеждат в цялата страна и често се свързват с района, в който се отглеждат. Говеждото Кобе се отличава като крехко,ароматно месо. Произвежда се от породисти говеда от породата Таджима от префектура Хього. Веднъж заклано, месото трябва да премине редица изисквания и само най-високите класове месо с изключително високи нива на мраморна мазнина печелят званието Kobe Beef – строго пазена търговска марка.
Говеждото Кобе обикновено се сервира под формата на пържоли, шабу шабу (тънки резени месо, бързо сварени в бульон) или сукияки (филийки месо, задушени в горещ съд). Един от най-добрите начини да се насладите на говеждо Кобе е в ресторант за теппаняки, където готвач пече месото на желязна чиния пред гостите си. Цените варират в зависимост от заведението, но можете да очаквате да платите няколко хиляди йени за сто грама говеждо месо.
Японската чайна церемония е традиция, пропита с история. Това е церемониален начин за приготвяне и пиене на зелен чай, обикновено в традиционна чайна с татами. Освен просто сервиране и получаване на чай, една от основните цели на чайната церемония е гостите да се насладят на гостоприемството на домакина в атмосфера, различна от забързания ритъм на ежедневието.Днес чайната церемония се практикува като хоби, а има и места, където туристите могат да се докоснат до нея. Чайни церемонии с различна степен на формалност и автентичност се предлагат от много организации в Япония, включително в някои традиционни градини, културни центрове и хотели. Киото и Уджи са сред най-добрите дестинации в страната, където да се насладите на японската чайна култура. Пълната, официална чайна церемония е многочасово събитие, което започва с ядене с кайсеки (сладкиш), следва с купа гъст чай и завършва с купа чай от листа на млади растения. Въпреки това, повечето чайни церемонии в наши дни са много съкратени събития, които се ограничават до насладата от купа рядък чай.
Протоколът на чайната церемония се определя до точни движения на ръцете. В повечето случаи не се очаква туристите да познават правилата в детайли, но
познаването на основните точки по-долу може да ви помогне:
→ Носете скромни дрехи.
→ Традиционното място за чайна церемония е заобиколено от градина.
→ Домакинът обикновено приготвя чая пред гостите.
● Матча е най-добрата форма на зелен чай в целия свят. Той идва от Япония и има значителна полза за здравето ни поради специалния климат и техники за отглеждане. Този чай, който се прави от фино смлени прах листа от зелен чай, е зареден с антиоксиданти и предлага множество ползи за здравето, като потенциално намалява риска от сърдечни заболявания, подпомага загубата на тегло, релаксацията и бдителността.
● Друг популярен зелен чай в Япония е сенча, който има свеж, зелен цвят и вкус. Това е чай от цели листа, който може да се консумира топъл или студен и представлява повече от половината от годишната реколта от чай в Япония. Сенча може да се използва в различни рецепти за напитки и дори за ястия с ориз. Има няколко различни вида сенча, които се различават по това кога се събират, как се обработват, къде се отглеждат и др.
● Зеленият чай е синоним на японски чай. Това е най-консумираната напитка в Япония, ценена със своите здравословни и възстановяващи свойства. Пиенето на зелен чай е обичай, който е вплетен в японската култура, като почти всяко хранене в Япония е придружено от прясно сварен зелен чай.
Бира:
Японците обожават бира! Поръчват я за няколко секунди ,след като влязат в изакаята. Историята на японската бира започва преди повече от 300 години, като днес има пет големи компании в страната: Кирин (Kirin), Асахи (Asahi), Саппоро (Sapporo), Сънтори (Suntory) и Орион (Orion; най-популярна в
Окинава). Насладете се на местните деликатеси в Асакуса – старата част на Токио:
– Данго – традиционни японски сладки, направени от оризово брашно и брашно от просо. Поръсват се със соя на прах.
– Каминари – Хрупкави оризови крекери с различни вкусове като сусам, матча и др. Отлични за ядлив сувенир са.
– Аге манджу – Пържен снакс, направен от оризово брашно и пълнен с анко (сладка червена бобова паста). Освен с традиционната бобена паста има и с различни други вкусове като сусам, тиква, сладък картоф, а по време на цъфтежа на вишните и със сакура!
– Нингьо яки – пухкаво тесто пълно традиционно със сладка червена бобова паста.
– Тайяки – любим десерт. Бухтено тесто със сладък пълнеж.
– Мерон пан – сладък хляб с и без пълнеж.
Полезни думи и фрази на японски:
Konnichiwa (конничиуа) – Добър ден! (вероятно вече я знаете :))
Konbanwa (конбануа) – Добър вечер!
Douzo (доозо) – Заповядайте.
Onegaishimasu (онегайшимас) – Моля.
Arigatou gozaimasu (аригатоо гозаимас) – Благодаря Ви!
Sumimasen (сумимасен) – Извинявам се. (тази фраза може да ви изкара от неприятни ситуации)
Oishi! (ойшии) – Вкусно! (любима дума на японците)
Sugoi! (сугой) – Страхотно!/ Уау! (друг любим израз)
Atsui/Samui desu ne! (ацуй/самуй дес не) – Колко е горещо/студено! (чудесен израз да започнете разговор небрежно)
Shashin o totte mo ii desu ka? (шашин о тотте мо ии деска) – Мога ли да снимам? (Винаги питаме предварително)
Eigo o hanasemasu ka? (еего о ханасемаска) – Говорите ли английски? (вашето усилие ще бъде оценено!)
Wakarimasen (уакаримасен) – Не разбирам.
Eigo no menu o kudasai (еего но меню о кудасай) – Моля ви за меню на английски.
Hai (хай) – Да
Iie (иие) – Не
Kanpai (кампай) – Наздраве!
Biru (бииру) – бира
Може да видите част от пътешествията ни в Япония и да научите повече за страната в нашият блог:
KАРТА
Токио, Нико, Йокохама, Камакаура, Хаконе, езерото Аши, планината Фуджи, Киото, Arashiyama Bamboo Forest, Нара, Осака
ДАТИ: 29.04.2025, 17.05.2025, 19.09.2025, 17.10.2025, 07.11.2025
Пътуване с водач
Токио, Осака, Киото, Нара, Уджи, Каназава, Такаяма, Камакура, Йокохама
Дати: 31.03.25, 07.04.25, 05.05.25, 09.10.25
Пътуване с водач
Търси се жена за комбинация
Япония, Сеул, Демилитаризирана зона, ЮК
Дати: 23.03.25, 04.04.25, 08.04.25, 18.04.25, 30.04.25, 17.05.25, 07.09.25, 19.09.25, 20.09.25, 17.10.25, 07.11.25
Пътуване с водач
travelwithusbg@gmail.com
office@travelwithus.bg
+359-888-900503
ул. Арсени Констенцев №6, гр. Благоевград, 2700
+359-89-995-3535
ул. Осогово №30, гр. София, 1612
Пон - Пет: 9.00 - 18.00
Събота - Неделя - ЗАТВОРЕНО
Можете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефон или еmail.