ул. Арсени Костенцев №6, гр. Благоевград, 2700
ул. Осогово №30, гр. София, 1612
Пон – Пт 9.00 – 18.00
Събота, Неделя – ЗАТВОРЕНОМожете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефона или email
ул. Арсени Костенцев №6, гр. Благоевград, 2700
ул. Осогово №30, гр. София, 1612
Пон – Пт 9.00 – 18.00
Събота, Неделя – ЗАТВОРЕНО
Можете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефона или email
София – Токио – Осака – Киото – Нара – Уджи – Каназава – Такаяма – Хаконе – Йокохама – Токио – София
13 дни / 10 нощувки
ДАТИ: 31.03.2025 – 12.04.2025 – ПОСЛЕДНО МЯСТО – Търси се ЖЕНА за комбинация
07.04.2025 – 19.04.2025 – НЯМА МЕСТА
26.04.2025 – 08.05.2025 – 2 ПОСЛЕДНИ МЕСТА
05.05.2025 – 17.05.2025 – ПОСЛЕДНИ МЕСТА! Търси се ЖЕНА за комбинация!
09.10.2025 – 21.10.2025 – ПОСЛЕДНИ МЕСТА!
Бутикова група от около 10 човека и водач от България за целия престой
Без съмнение Япония е красива по всяко време на годината. Еднакво вълнуващо е както съзерцанието на вишневия цвят през пролетта, когато парковете и улиците се изпълват с аромат на нежни розови цветове, така и ярките багри на японския клен през есента, незабравими пейзажи, които буквално ще ви оставят без дъх. В Япония имате усещането, че се намирате в приказна страна, тук едновременно съжителстват традиции, модерното настояще и футуристичните тенденции.
Елате в страната на изгряващото слънце и преживейте магията на това уникално място,
където всеки сезон е специален и всеки миг е неповторим!
Полет за Токио, трансфер (с такси) и настаняване в хотел. Ще пристигнем късно вечерта, така че директно се отправяме към леглата за почивка, за да се подготвим за следващия ден.
Ще започнем с красивите източни градини на Императорския дворец (The Imperial Palace). Те са част от вътрешния дворец и са отворени за посещение. Нито една от основните сгради не е запазена до днес, но все още могат да се видят ровове, стени и входни порти. Замъкът Едо е бил резиденция на шогуна Токугава, който управлявал Япония от 1603 до 1867 г., а слд това и на император Мейджи до 1888 г. Сградите на първоначалния дворец са разрушеми от въздушните нападения през Втората Световна Война. Настоящият дворец е завършен през 1968 г.
След това ще се отправим към най – големия шинтоистки храм в Токио – Мейджи (Meiji Jingu). Храмът е построен през 1920 г. в чест на първия съвременен император на Япония – император Мейджи. В първите дни на Нова година светилището редовно посреща повече от три милиона посетители за първите молитви (hatsumode), повече от всяко друго светилище или храм в страната. Често през уикендите се провеждат традиционни сватбени церемонии.
Преминаваме към Хараджуку (Harajuku) – район, посещаван главно от младежи и притежаващ много специфична атмосфера. Това е център на алтернативната мода и различни направления на субкултурата на Япония. През празнични дни тук се събират хора с екстремно оригинални дрехи, в стилове като Lolita, Visual Kei, Decora, Gyaru, и др.
Ще обядваме нещо традиционно. За всеки ден ще ви подготвили различни неща, за да се насладите максимално на местната кухня.
След обяд ще се отбием и до емблематичното и най – натоварено кръстовище в света, намиращо се в Шибуя (Shibuya Crossing). Кварталът е известен с ресторантите и нощния си живот. Известната статуя на Хачико (Hachiko Memorial Statue) също се намира там. За вечеря ще седнем в някоя местна изакая (кръчма), за да похапнем якитори (традиционна местна скара) и да си кажем наздраве с чашка саке!
След закуска ще отидем до най-стария и най-големия будистки храм в Токио – Сенсо-джи (Senso-ji). Сенсо-джи е посветен на богинята на милосърдието Каннон и се намира в историческия квартал Асакуса. Външният вход на храма – Каминаримон, наричан още „Гръмотевичния вход“, е символ на квартал Асакуса и цял Токио.
Ще отделим време и на сувенирните магазини около храма, намиращи се на търговската улица Накамисе, която води до втория вход на храма – Хозомон. Там може да се сдобиете с известните японски ветрила и роби, както и да опитате традиционни ястия за региона, които се приготвят на място. След това ще се разходим до Сумида Парк (Sumida Park), кръстен на най – голямата река, която преминава през Токио – Сумида. От там се отваря страхотна гледка към Токио Скай Трий (634 м.) Продължаваме към парка Уено (Ueno Park) – едно от най – популярните места за наблюдаване на японските вишни в Токио. В парка са разположени множество шинтоистки храмове, музеи, както и най-старият зоопарк в Япония. За късен обяд ще похапнем рамен (традиционна японска супа с нудъли), а след това се ще се разходим в Акихабара (Akihabara) – кварталът на електрониката.
Акихабара получава прозвището „Електрическият град“ малко след Втората световна война заради това, че се превръща в голям търговски център за домакински електрически уреди и заради развилия се след войната черен пазар. Понастоящем Акихабара е считан за отаку център (отаку – японски термин за хора с обсесивни интереси, често на аниме и манга тема). В района може да се видят често хора, облечени като герои от анимета, така нар. косплейъри.
Сградата на столичната община (Metropolitan Government Building) в Шинджуку и ще видим от високо целия град! Ако имаме късмет и времето е ясно, ще можем да видим и Фуджи.
Вечерта, с тези, които желаят, ще се гмурнем в нощния живот на Шинджуку (Shinjuku) – един от най-емблематичните центрове за нощен живот в света! Задължително ще минем и през Piss Alley. Piss Alley е една от най-старите запазени улички на Токио и се нарича така още от времето, когато е била сенчеста дестинация за престъпниците, където пиели питието си. Днес е една великолепна вечерна дестинация, където можете да намерите вкусна автентична храна и да придобиете първоначална представа за местната култура и как се забавляват местните!
Днес ще пътуваме с влака-стрела за Осака (пътят е около 3 часа) – третият по големина град и неофициална кулинарна столица на Япония. Освен това, все още е един от най-добре развитите индустриални центрове и пристанища в страната. Градът, познат днес, е проектиран през септември 1956 г. Казват, че в Осака са и най-гостоприемните и общителни хора в Япония, за разлика от тези в Токио, например, където са прекалено заети, за да бъдат дружелюбни. Интересен факт за Осака също е и, че за разлика от останалата част на страната, където всички стоят отляво, когато се возят на ескалатори или вървят по тротоара, то в Осака всички стоят от дясно!
*Ако е рано да се настаним, то ще си оставим багажа и ще се разходим до замъка, а след това ще имаме време да се освежим преди вечеря.
Най-интересната забележителност на града безспорно е Замъкът Осака (Osaka Castle), който е построен през 1576 година. Той има пет-етажна главна кула, която днес впечатлява с възстановената си по образец от миналото архитектура, в която могат да се видят многобройни произведения на изкуството. Построен с цел да бъде най-здравият и най-красивият замък в Япония, днес той е един от най-известните и посещавани замъци в цялата страна. Настоящият замък е красиво свидетелство за традиционната японска архитектура – от финия баланс на цветовете до деликатните модели и форми, които украсяват всяко ниво.
Вечерта ще имате възможност да се разходите из най-оживеното място в Осака – Дотомбори (Dotonbori).
Днес ще се придвижиме до Киото – старата столица на Япония (пътят е около 1 час). В миналото градът е бил столица на императорска Япония, но през 8 век с разпространението на будизма и опита на последователите му да се месят в политиката на правителството, императорът взима решение да премести столицата далеч от будисткото влияние. Днес е столица на префектура Киото.
Киото е един от градовете с най-богата култура в Азия. Дом е на 17 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, както и на 1600 будистки храмове и 400 шинтоистки светилища. След като си оставим багажа в хотела, ще започнем с опознаването на културните забележителности на Киото. Първата ни спирка е зашеметяващият дзен будистки Златен храм (Кинкаку-джи). Ако искаме да посочим един от символите на Киото, то това несъмнено е Кинкаку-джи (на японски „кин“ означава злато). Построен е през 1397 година като крайградска вила на шогуна Ашикага Йошимицу. Конструкцията на храма е триетажна с четириъгълен покрив, събран в една централна точка. Стените са покрити със златен слой, който придава магическо усещане на павилиона. Градината, която го заобикаля, е също изумително красива с езерото, малките пътечки, ручейчетата и екзотичната растителност като едно допълнение към златното чудо в нейния център. Ето защо, комплексът е обявен за световен паметник на културата през 1994 година.
След това ще посетим и Сребърния павилион (Гинкаку-джи), който има една по-автентична атмосфера и естественост в сравнение със Златния храм. Построен е през 1482 г. от шогуна Ашикага Йошимаса по образец на Кинкаку-джи. Павилионът е на два етажа, които са изградени в два различни архитектурни стила, а вътре се съхранява статуя на Каннон, будистката богиня на милосърдието. Към храма има и гориста част покрита с мъх (както и малка бамбукова гора), което му придава тайнственост и магичност. Там се намира и една от най-красивите “сухи градини”, характерни за дзен будизма в Япония!
Привечер ще се разходим в квартала на гейшите Гион между исторически дървени къщи и малки улички. Ще поседнем в близост до реката Камо, където ще се слеем с местните и ще се полюбуваме на прекрасната гледка.
Имате възможност да посетите и традиционно представление в Gion Corner > The seven Japanese traditional performing arts, което се заплаща допълнително – ¥3,150. Започва от 18:00 и 19:00ч., и е с продължителност 50 минути.
Ще започнем деня с посещение на най – старата столица на Япония – Нара. Придвижването е около час. Поели към символа на Нара – храма Тодайджи (Todai-ji), ще преминем през Парка на елените (Nara Park), с който градът също е известен.
Будизмът, внесен от Китай през VІ в., процъфтява и това превръща Нара в политически и културен център. Храмът Тодайджи привлича будистки поклонници и чужденци от векове. Основната зала на храма – „Големия източен храм“ – е най-голямата дървена постройка в света. В нея се намира най-голямата бронзова статуя на седнал Буда в Япония – 15-метровият Дайбуцу Буда.
Паркът на елените – с неговите 5200 декара изкуствени езера, тревисти поляни, дървета и храмове – е дом на местните елени, за които се вярва, че са свещени пратеници на боговете на храма. Над 1000 от тях бродят из земите и биват милвани от хората, докато не започнат да ядат закуските на учениците или дори вашата книжна карта на града. На връщане от Нара ще спрем в Уджи. Това е малък град, разположен между Киото и Нара, два от най-известните исторически и културни центрове на Япония. Близостта му до тези две бивши столици довежда до ранното развитие на Уджи като културен център. Уджи е известен и с високото качество на производство на мачча (macha), затова именно тук е мястото, от където да си купите японски традиционен зелен чай и да опитате деликатеси направени с него.
Ще посетим храмът Бьодоин (Byodoin Temple), построен през периода Хейан (794 г. – 1185 г.), който е един от най-старите храмове в Япония. Най-известната и красива сграда в комплекса е „залата Феникс“ (Phoenix Hall), на чийто покрив има златни статуи на феникс. В залата се намира статуя на Амида Буда, направена от кедър, а около него са разположени 52 бодхисатви. Късния следобяд се прибираме в хотела ни в Киото. Свободна вечер.
Днес ще посетим един от най-старите и най-важни Шинто светилища в Япония – Фушими Инари (Fushimi Inari). Той е в списъка на ЮНЕСКО и датира още от преди Киото да стане столица. Светилището е известно със своите хиляди червени тори (порти, които символизират преминаването на свещена земя). От светилището тръгват няколко пътеки, които водят до свещения връх Инари, висок 233 метра. Преди да се приберем към хотела, за да си вземем багажа и да продължим към Каназава, ще посетим и храма на 1001 статуи на Каннон – Санджусангендо (Sanjūsangen-dō). Статуите са в човешки ръст и са ръчно изработени от дърво – датират от 13 в. Има и 28 статуи на божества-пазители, които са направени с дълбоко изразени лица и впечатляващи детайли по тях. От гарата в Киото ще си вземем обяд за във влака и продължаме към Каназава. Пътуването е около 2 часа с бърз влак.
Успял да избегне бомбардировките през Втората световна война, Каназава съчетава модерна и традиционна Япония. Градът е може би най-запазеното голямо населено място с архитектура от т.нар Едо период. Старинният град е шедьовър на японската култура, макар и да е популярен като туристическа дестинация повече сред японците, а по-малко сред западните посетители.
Настаняваме се в Каназава около 15 ч. След кратка почивка се отправяме към квартала на гейшите (Higashi Chaya), където ще посетим и една автентична чаена къща – Shima Teahouse, в която ще видите стаи, в които гейшите са забавлявали свойте гости, както и различни инструменти и предмети, използвани от гейшите. Свободна вечер.
Ще започнем деня с една от най – красивите градини в Япония – Кенроку-ен (Kenroku-en), а после ще посетим и замъка Каназава (Kanazawa Castle).
Кенроку-ен се превежда като „Градина на шестте елемента“. Всъщност според китайската теория на ландшафта, шесте основни елемента, които трябва да притежава една градина, за да е перфектна, са просторност, уединение, неестественост, античност, изобилие от водни площи и панорамни гледки, а Кенроку-ен включва всичко това. Преди, градината е била част от замъка Каназава, но в последствие бива отделена, а през 1874 г. е отворена за общвеността. В нея се намира двуметровия каменен фенер Kotoji-toro, който е построен с два крака вместо един и е емблематичен символ не само на градината, но и на града. В градината се намира и един от най-старите фонтани в Япония. От 1583 до края на Едо периода, замъкът Каназава е седалище на мощния клан Маеда, вторият най-могъщ феодален клан след Токугава по отношение на производство на ориз и феодални владения. Замъкът е опожаряван няколко пъти през вековете като след последните пожари през 1881 са оцелели само две складови помещения и една от портите.
Продължаваме с разходка до самурайския квартал – Nagamachi Samurai District, където ще разгледаме къщата на самурайския клан Номура. Къщата е строена 1800 г. и е изключителен образец за архитектура от епохата Едо.
Следобяда се отправяме към Такаяма. Пътят е около 2 часа.
В Такаяма ще се настаним в рьокан (традиционна къща за гости), където ще се насладим и на традиционна японска вечеря!
Такаяма е град в планинския регион Хида, префектура Гифу.
През феодалните времена градът е бил от значение като източник на висококачествен дървен материал и висококвалифицирани дърводелци, затова и много от сувенирните магазини предлагат неща, изработени от дърво.
Ще започнем деня с разглеждането на сутрешните пазари, които датират от 600 години. Там се продават селскостопански продукти, произведени в региона като зеленчуци, плодове, ориз, саке и дори цветя. След това ще се разходим из запазения стар град, за да усетим атмосферата от периода Едо (1603-1868г.). Някои от къщите в стария град излагат традиционни стоки от бита, местните изкуства и занаяти. Ще посетим и Hida Folk Village – открит музей, където традиционната архитектура е пресъздадена в прекрасна планинска обстановка.
Ранния следобед ще се придвижим към Токио. Пътуването е около 5 часа. Първо ще преминем с панорамен влак през Японските Алпи, а след това ще се прехвърлим на шинкансен в Нагоя директно до гара Токио. Свободна вечер.
Камакура е град, който се намира в префектура Канагава. Има множество храмове и светилища в района. Препоръчвам ви да отидете до Хасе -дера, а от там пеша до Kotoku-in Temple, който се счита за дом на Великия Буда от Камакура. Там се помещава втората по големина бронзова статуя на Буда. Следващото място е Hase-dera Temple. В този храм се намира известната статуя с единадесет лица на богинята на милосърдието, Kannon.
Днес Камакура е малък град и много популярна туристическа дестинация. Понякога наричан Киото на Източна Япония. В гоблена на японското културно наследство, малко места съчетават историята, спокойствието и природата толкова безпроблемно, колкото Камакура. Този очарователен град, разположен по живописното крайбрежие на префектурата Канагава, привлича пътешествениците със своите древни храмове, зелени хълмове и успокояващата прегръдка на Тихия океан. Когато човек стъпи в Камакура, той е посрещнат от чувството за безвремие. Историята на града се носи през калдъръмените улици, където стъпките на самураите някога се звучали по време на прочутия период Камакура. Тази епоха, белязана от възхода на феодализма и класа на самураите, оставя неизтриваем отпечатък върху пейзажа на Камакура, оформяйки храмовете, светилищата и културните традиции.
На връщане от Камакура ще спрем в Йокохама, където ще се разходим по крайбрежието и ще се полюбуваме на вечерните светлини и на най-голямото пристанище в страната.
В последния ни ден ще посетим един от най-големите рибни пазари в света – Цукиджи (Tsukiji Fish Market), който осигурява 90% от рибата, консумирана в Токио! До 2018г. беше най-големият пазар на едро за риба и морски дарове в света. Той е сред задължителните места, които посещаваме на пътешествието си из Япония. Там ще хапнем суши и ще опитаме колкото можем повече местни рибни и други деликатеси. Струва си! След това ще се отправим към Одайба. Ще се качим на монорелс (monorail train) – влак, който се движи сам (без водач) и ще се насладим на невероятно красивата панорамна гледка, която се открива по пътя. Одайба е изкуствено създаден остров в Токийския залив, до който се стига през Моста на дъгата (Rainbow bridge). Островът е известен със своите центрове за шопинг и забавления. Също така има и плаж, от където ще се полюбуваме на прекрасните светлини на Моста на дъгата. Заедно с Минато Мирай 21 в Йокохама, са две от малкото места в района на Токио, където можем да се насладим на морския бряг.
На 21 юни 2018 година отвори врати Digital Art Museum, който също се намира на острова. Препоръчваме Ви нестандартно и съвременно преживяване като това! Входът струва 3,200 йени.
Късен полет към София. Пристига се на следващия ден!
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Екскурзии в Япония Екскурзии в Япония и Южна Корея
ЦЕНИ
Валута: Японска йена (JPY)
Носете си кеш! Няма много обменни бюра в Япония, а банкомат може да не работи с вашата карта. В Япония всичко е по японски. Интернационалните правила не са техните. Така че е добра идея да си обмените разумно количество пари, преди да отидете. Ако намерите банкомат, който работи с вашата карта, то минималното количество, което можете да изтеглите е 10 000 йени ( ~ 135 лв.). На ден на човек е разумно да имате около 5 000 йени за обяд, вечеря и малки сувенири.
Най-добрата дебитна карта (с форма на кредитна) е Revolut. Там получавате наистина най- добрия курс при покупки в страни извън ЕС. Но имайте предвид, че това става с пластиката, тъй като на някои места плащане с телефона не се приема и човек трябва да има физическата карта.
Часова разлика: + 6 часа
Официален волтаж за Япония: 100V/50Hz
В Япония използват северно-американския модел на ел. контакти затова ще ви е нужен адаптер. В хотелите, на рецепция могат да ви услужат, но препоръчваме да си вземете от България. Тип А и В:
Интернет:
На място в Япония можете да купите сим карти с интернет. Друг вариант са електронните сим карти, ако телефона Ви поддържа тази функция, като цените са с една идея по-ниски.
https://www.airalo.com/help/about-airalo/what-devices-support-esim – списък с телефони, поддържащи тази функция
https://www.airalo.com/japan-esim – линк към апликацията
Климат:
Климатът на Япония е студен на север, умерен в централните райони и почти тропически на малките южни острови. Дъждовете са обилни почти навсякъде, а между лятото и есента страната е ударена от проливни дъждове и тайфуни. Климатът се влияе от мусонната циркулация: през зимата се влияе от студени течения от северозапад, а през лятото от влажни течения от тропически произход. Две общи характеристики на климата на Япония са липсата на истински сух сезон и обилните валежи през лятото. Като цяло, най-дъждовните райони са централно-западната част на остров Хоншу, полуостров Кии, също и вътрешните и южните райони на Шикоку и централно-южната част на Кюшу. Най-малко дъждовната област е най-северната част на Хокайдо. Август е най-горещият месец на главните острови, докато на малките южни острови няма разлика между юли и август. През август средната дневна температура е около 22 °C в Хокайдо, 24,5 °C в северната част на Хоншу и 28 °C в района на Токио. Благодарение както на високата влажност, жегата е трудно поносима в Токио, Осака и в големите градове на Южен Хоншу и Кюшу. В по- голямата част от Япония лятото е най -дъждовният сезон в годината. Има два най- дъждовни периода. Дъждовният сезон започва с „дъждовете Baiu“ или „сливовите дъждове“ (15 юни – 15 юли), които са обилни и от съществено значение за отглеждането на ориз, особено на юг. През втората част на лятото, обикновено до август, започват да се появяват тайфуни; те засягат главно южната част на страната, но може да засегнат и Токио. Най-интензивните тайфуни могат да донесат бурни ветрове и проливни дъждове, причинявайки големи щети. Районът на Осака и Киото е относително защитен от тайфуни, защото е заобиколен от планини. През есента, септември все още е горещ и влажен, поне в централната и южната част на страната. Септември е най-дъждовният месец и в Сапоро, но по това време на годината лятото вече е свършило. За разлика от тях, южният остров Окинава все още е в средата на лятото през септември. Средните температури за периода са между 13 – 17 градуса сутрин и 21-25 през деня.
Дрехи и аксесоари: Носете си предимно леки и удобни дрехи. Предвидете си якенце, понеже сутрин и вечер е по-хладно. Непромокаемо яке/ветровка, слънчеви очила, чадър и дъждобран.
Обувки: Удобни обувки за обиколките.
Тоалетни принадлежности: Слънцезащитен крем, лекарства, които стандартно пиете, както и най-прост пакет медикаменти срещу простудни заболявания, порязвания и навяхвания.
Здравеопазване: Здравеопазването в Япония е много добре развито. Санитарно- епидемиологическият контрол е на високо ниво. Практически навсякъде в страната може да бъде получена висококвалифицирана медицинска помощ, но медицинските услуги са скъпи. Необходимо е посещаващите Япония български граждани да имат застраховка.
Задължителни ваксинации за български граждани на се изискват към момента.
Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.
Събувайте се! На входа на всяка хотелска стая има точно обозначено място, до което можете да влезете с обувки. Винаги има налични чехли. Също, преди да влезете в храм, нечия къща или ако отидете до тоалетната в традиционен ресторант, не забравяйте да си обуете специалните за това чехли.
Не говорете високо! Чужденците имат репутацията на шумни и невъзпитани в Япония, особено в обществения транспорт. Неучтиво е да говорите по телефона в транспорт, задължително изключвайте звука на телефона, а ако слушате музика, намалете звука. Неучтиво е също да си издухате силно носа, както и да се храните в градски транспорт, въпреки че не е забранено. Това не важи за междуградските линии и шинкансен. Можете да внасяте напитки в градски транспорт. Избягвайте силните парфюми, не правете нищо, с което по някакъв начин бихте натрапили себе си. Когато влизате в претъпкан влак, влизайте с гръб.
Никога не заставайте с лице към някой, грубо е и навлизате в личното пространство. Подреждайте се на опашка при влизане в ресторанти, магазини или когато чакате да се качите на влак/метро/автобус. Следвайте местните, няма да сбъркате. 🙂
Местните никога няма да ви откажат да се снимате с тях, ако са ви интересни. Просто ги попитайте.
Не подавайте ръка при поздрав. Лек поклон е достатъчен при запознанство, макар и не малка част от хората, особено в Токио, да са приели западния маниер.
Научете се да се храните с клечки. В повечето местни ресторанти няма опция за вилица. Можете да си носите ваши.
Веригите магазини, като 7/11 и Family Mart можете да намерите буквално на всяка пряка и работят 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Те са рай за прясна и вкусна храна, която не отстъпва на тази в ресторант. Продават се всички необходими продукти и вещи от първа необходимост. В тях можете и да: теглите пари от чуждестранна банкова сметка, да си купите билети за концерти, спортни срещи, събития и музеи, да си вземете самолетни билети, да използвате модерна японски тоалетна, да четете списания, преса (ако знаете японски :), да си платите сметките, да си принтирате, ксерокопирате и сканиране неща (с инструкции на английски език!), и още много други неща
Как да използвате японска баня – онсен:
Има много различни видове онсен или обществени бани. Основната разлика е тази, че едните са с естествено топла минерална вода (обикновено се среща в планините) или имитация (които се намират в градове и хотели).
● Всеки онсен, освен ако не е частен, има отделни мъжки и женски секции.
● След като влезете в секцията си, има съблекалня, където съхранявате нещата си.
● Преди да влезете в топлите басейни трябва да се изкъпете.
● Може да има и басейн със студена вана и сауна.
● Хора с татуировки (ако са повече или по-голяма) и пиърсинг (без да броим тези да ушите) не се допускат до онсен. В Япония се смята, че само хората свързани с мафията се татуират, а те не се допускат на подобни обществени места.
● Не се допуска влизането в онсен с бански. Трябва да сте изцяло голи. Можете да вземете с вас малка кърпа, на която да седнете в сауната. Ще получите и една голяма кърпа, която да използвате след баня.
Има локъри на всяка станция, използвайте ги
Суши:
Смята се, че произходът на суши е в далечния втори век, при това не в Япония, а в Китай. За да запазят месото и рибата за по дълго време, местните решават да ги увият в ориз. След това ги оставяли да ферментират заедно и по този начин ги запазвали годни за консумация за няколко месеца.
Японците осъвременяват и забързват процеса на ферментация като първоначално добавят саке (оризово вино), а по-късно и оризов оцет в ориза след това добавят риба или месо и така не се налагало да чакат с месеци, за да бъде готово.
За първи път през 20-те години на 20-ти век главните готвачи започнали да използват сурова риба в суши, известна като суши в стил Едо. Това е и стилът, който ще намерите в повечето суши ресторанти.
Видове суши:
„Маки дзуши“ (суши руло) е класическият най-популярен вид. Има различни комбинации, като основата е от водорасли нори, увити около бял ориз с риба, морски дарове, зеленчуци.
„Нигири дзуши“ e най-старият вид суши. Той произлиза от областта на Едо (дн. Токио) и представлява малки порцийки ориз подредени или увити с пластове сурова или варена риба, със зеленчуци и други продукти. В най-прост вид е ръчно оформена топка ориз, върху която се поставя парче риба, морски дарове или японски омлет – „тамаго”.
„Оши дзуши“ (пресовано суши) е популярно в Осака. При него маринования ориз се поставя в специален съд, покрива се с маринована, пушена или варена риба и се пресова, след което се нарязва на хапки.
“Темаки дзуши” – ръчно навито нори като фуния, напълнено с ориз, риба, зеленчуци
„Сашими“ е всъщност този вид, който обикновено не японците смятат за суши като ястие от сурова риба. То се приготвя от сурова или маринована риба, която
се сервира без ориз, фино нарязана и аранжирана.
Как да ядете суши:
● Нетипично за японската кухня, суши се яде с ръце или с клечки.
● В никакъв случай сушито не трябва да се реже с нож, отхапва или да се боде с вилица – обидно е за готвача, защото е направено с перфектна големина за една хапка!
● Редно е да се започне с по-светлите и с по-умерен вкус хапки и след това да се премине към по-тъмните и към тези с по-силно изразен вкус.
● Рибата (не оризът) се потапя леко в соев сос. Сушито никога не се топи в соевия сос от страната на ориза и не се слага прекалено голямо количество от него. Това ще го направи твърде горчиво за ядене и ще развали вкуса на суши, тъй като оризът за суши е достатъчно овкусен с оцет, внимателно и деликатно и няма нужда от добавяне на още соев сос. В противен случай това ще наруши балансирания вкус на ориза, а той определя вкуса на цялото суши.
● В по-добрите ресторанти е проява на лош вкус да добавяш уасаби в соевия сос, тъй като се смята, че готвачът е поставил на всяка хапка нужното количество.
● Маринованият джинджифил се яде между различните видове суши, за да не смесвате вкусовете.
Рамен: Определението “китайска супа от нудли” може да е грешка при превода на рамен, въпреки че първоначално е била въведена в китайските квартали близо до пристанища като Йокохама и Кобе. Раменът е незаменима храна в менюто на всеки японец (нещо като нашата пилешка супа или шкембе). Представлява силен бульон, най често свински, но има и на соева основа, нудли, зеленчуци, специално опушено свинско месо и яйце и по желание листа от водорасли.
Гьоза (дъмплинг): Отново идват от Китай, но смело мога да кажа, че най- вкусните гьоза можете да поръчате именно в Япония! В тънко тесто са увити крехка кайма, зелен лук, зеле и подправки, сготвени на пара, но върху плоча, за да се получи перфектна хрупкава коричка. Отличен снакс за бира и обикновено се сервират в ресторантите за рамен.
Окономияки: Така наречената японска палачинка. Съдържа много съставки, но в основата си има леко тесто, зеле и подправки, като тук идватвариациите от морски дарове, свинско месо, пилешко месо, вегетариански и пр. Подправено със специален сос (окономи сос), майонеза и тънко нарязана сушена риба и стрити водорасли.
Кушикацу: Друга популярна улична храна в Осака. Пържени и панирани различен вид месо и зеленчуци. Срещат се в изакаите (местна кръчма) и често се хапват с бира и саке.
Такояки: Кралят на уличната храна в Осака, а и не само там! Вкусно тесто с парченце октопод оформено и изпечено като топче. Подправено със специален сос,
майонеза и тънко нарязана сушена риба.
Темпура: Парченца дълбоко пържени морски дарове и зеленчуци. Въведена в Япония през 16 век от португалците в Нагасаки, темпура се е превърнала през вековете в популярно японско ястие както в, така и извън Япония. Темпура може да се намери в много видове ресторанти в цялата страна, където обикновено се сервира като основно ястие или като гарнитура. Някои от най-популярните разновидности темпура са:
● Еби – скариди
● Сакана – риба
Малки филета или цели малки риби се правят на парчета темпура. Обикновено се използват бели риби като японски меджид, бяла стръв, попчета, сладка риба.
● Насу – патладжан. В зависимост от размера си, те могат или да бъдат нарязани на кръгчета, на половинки или във форма на ветрило, преди да бъдат очукани и дълбоко запържени.
● Киноко – гъби. Гъбите са популярни съставки за темпура. Използват се различни видове особено шийтаке и майтаке.
● Кабоча – тиква. Кабоча е японска тиква с тънка, типично тъмнозелена кора и оранжево месо. Кожата се оставя при готвене и се яде заедно с месото.
● Сацума имо – сладък картоф. Сацума имо са вид японски сладки картофи с лилава кожа и жълта вътрешност. Когато се използват за темпура, се нарязват на тънко и кожата се оставя. Подобно на кабоча, сацума имо са сладки и нишестени.
● Листа на шисо. Те имат аромат на мента и обикновено се сервират като гарнитура към сашими и също са доста често срещана съставка за темпура.
Якинику – месо на скара в японски стил; идва от думите яку (пека) и нику (месо). Има два вида – амияки – на мрежеста скара и теппаняки – на желязна чиния. В Япония се обръща особено внимание на отглеждането на едър рогат добитък за постигане на месо с превъзходно качество, което прави ресторантите за якинику идеалното място да откриете качеството и свежестта на известното японско говеждо месо.
Говеждото Кобе е ценен японски деликатес и вероятно най-известният регионален специалитет в Япония. Това е една от няколкото породи Wagyu или
японски говеда, които се отглеждат в цялата страна и често се свързват с района, в който се отглеждат. Говеждото Кобе се отличава като крехко,ароматно месо. Произвежда се от породисти говеда от породата Таджима от префектура Хього. Веднъж заклано, месото трябва да премине редица изисквания и само най-високите класове месо с изключително високи нива на мраморна мазнина печелят званието Kobe Beef – строго пазена търговска марка.
Говеждото Кобе обикновено се сервира под формата на пържоли, шабу шабу (тънки резени месо, бързо сварени в бульон) или сукияки (филийки месо, задушени в горещ съд). Един от най-добрите начини да се насладите на говеждо Кобе е в ресторант за теппаняки, където готвач пече месото на желязна чиния пред гостите си. Цените варират в зависимост от заведението, но можете да очаквате да платите няколко хиляди йени за сто грама говеждо месо.
Японската чайна церемония е традиция, пропита с история. Това е церемониален начин за приготвяне и пиене на зелен чай, обикновено в традиционна чайна с татами. Освен просто сервиране и получаване на чай, една от основните цели на чайната церемония е гостите да се насладят на гостоприемството на домакина в атмосфера, различна от забързания ритъм на ежедневието.Днес чайната церемония се практикува като хоби, а има и места, където туристите могат да се докоснат до нея. Чайни церемонии с различна степен на формалност и автентичност се предлагат от много организации в Япония, включително в някои традиционни градини, културни центрове и хотели. Киото и Уджи са сред най-добрите дестинации в страната, където да се насладите на японската чайна култура. Пълната, официална чайна церемония е многочасово събитие, което започва с ядене с кайсеки (сладкиш), следва с купа гъст чай и завършва с купа чай от листа на млади растения. Въпреки това, повечето чайни церемонии в наши дни са много съкратени събития, които се ограничават до насладата от купа рядък чай.
Протоколът на чайната церемония се определя до точни движения на ръцете. В повечето случаи не се очаква туристите да познават правилата в детайли, но
познаването на основните точки по-долу може да ви помогне:
→ Носете скромни дрехи.
→ Традиционното място за чайна церемония е заобиколено от градина.
→ Домакинът обикновено приготвя чая пред гостите.
● Матча е най-добрата форма на зелен чай в целия свят. Той идва от Япония и има значителна полза за здравето ни поради специалния климат и техники за отглеждане. Този чай, който се прави от фино смлени прах листа от зелен чай, е зареден с антиоксиданти и предлага множество ползи за здравето, като потенциално намалява риска от сърдечни заболявания, подпомага загубата на тегло, релаксацията и бдителността.
● Друг популярен зелен чай в Япония е сенча, който има свеж, зелен цвят и вкус. Това е чай от цели листа, който може да се консумира топъл или студен и представлява повече от половината от годишната реколта от чай в Япония. Сенча може да се използва в различни рецепти за напитки и дори за ястия с ориз. Има няколко различни вида сенча, които се различават по това кога се събират, как се обработват, къде се отглеждат и др.
● Зеленият чай е синоним на японски чай. Това е най-консумираната напитка в Япония, ценена със своите здравословни и възстановяващи свойства. Пиенето на зелен чай е обичай, който е вплетен в японската култура, като почти всяко хранене в Япония е придружено от прясно сварен зелен чай.
Бира:
Японците обожават бира! Поръчват я за няколко секунди ,след като влязат в изакаята. Историята на японската бира започва преди повече от 300 години, като днес има пет големи компании в страната: Кирин (Kirin), Асахи (Asahi), Саппоро (Sapporo), Сънтори (Suntory) и Орион (Orion; най-популярна в Окинава). Насладете се на местните деликатеси в Асакуса – старата част на Токио:
– Данго – традиционни японски сладки, направени от оризово брашно и брашно от просо. Поръсват се със соя на прах.
– Каминари – Хрупкави оризови крекери с различни вкусове като сусам, матча и др. Отлични за ядлив сувенир са.
– Аге манджу – Пържен снакс, направен от оризово брашно и пълнен с анко (сладка червена бобова паста). Освен с традиционната бобена паста има и с различни други вкусове като сусам, тиква, сладък картоф, а по време на цъфтежа на вишните и със сакура!
– Нингьо яки – пухкаво тесто пълно традиционно със сладка червена бобова паста.
– Тайяки – любим десерт. Бухтено тесто със сладък пълнеж.
– Мерон пан – сладък хляб с и без пълнеж.
Полезни думи и фрази на японски:
Konnichiwa (конничиуа) – Добър ден! (вероятно вече я знаете :))
Konbanwa (конбануа) – Добър вечер!
Douzo (доозо) – Заповядайте.
Onegaishimasu (онегайшимас) – Моля.
Arigatou gozaimasu (аригатоо гозаимас) – Благодаря Ви!
Sumimasen (сумимасен) – Извинявам се. (тази фраза може да ви изкара от неприятни ситуации)
Oishi! (ойшии) – Вкусно! (любима дума на японците)
Sugoi! (сугой) – Страхотно!/ Уау! (друг любим израз)
Atsui/Samui desu ne! (ацуй/самуй дес не) – Колко е горещо/студено! (чудесен израз да започнете разговор небрежно)
Shashin o totte mo ii desu ka? (шашин о тотте мо ии деска) – Мога ли да снимам? (Винаги питаме предварително)
Eigo o hanasemasu ka? (еего о ханасемаска) – Говорите ли английски? (вашето усилие ще бъде оценено!)
Wakarimasen (уакаримасен) – Не разбирам.
Eigo no menu o kudasai (еего но меню о кудасай) – Моля ви за меню на английски.
Hai (хай) – Да
Iie (иие) – Не
Kanpai (кампай) – Наздраве!
Biru (бииру) – бирa
Карта
Може да видите част от пътешествията ни в Япония и да научите повече за страната в нашият блог:
Япония, Сеул, Демилитаризирана зона, ЮК
Дати: 23.03.25, 04.04.25, 08.04.25, 18.04.25, 30.04.25, 17.05.25, 07.09.25, 19.09.25, 20.09.25, 17.10.25, 07.11.25
Пътуване с водач
Токио, Нико, Йокохама, Камакаура, Хаконе, езерото Аши, планината Фуджи, Киото, Arashiyama Bamboo Forest, Нара, Осака
ДАТИ: 29.04.2025, 17.05.2025, 19.09.2025, 17.10.2025, 07.11.2025
Пътуване с водач
travelwithusbg@gmail.com
office@travelwithus.bg
+359-888-900503
ул. Арсени Констенцев №6, гр. Благоевград, 2700
+359-89-995-3535
ул. Осогово №30, гр. София, 1612
Пон - Пет: 9.00 - 18.00
Събота - Неделя - ЗАТВОРЕНО
Можете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефон или еmail.