ул. Арсени Костенцев №6, гр. Благоевград, 2700
ул.Ангел Кънчев №29 вх.1, гр. София
Пон – Пт 9.00 – 18.00
Събота, Неделя – ЗАТВОРЕНОМожете да ни посетите в нашите офиси, след предварителна уговорка по телефон или email
ул. Арсени Костенцев №6, гр. Благоевград, 2700
ул.Ангел Кънчев №29 вх.1, гр. София
Пон – Пт 9.00 – 18.00
Събота, Неделя – ЗАТВОРЕНО
Можете да ни посетите в нашите офиси, след предварителна уговорка по телефон или email
Дати: 06.03.2026, 19.03.2026, 22.03.2026,
02.04.2026, 04.04.2026, 30.04.2026
ПРОГРАМА
Валута: южнокорейски вон (KRW)
На ден на човек е разумно да имате около 40 щ.д / или около 6000 корейски вона за обяд, вечеря и малки сувенири.
Най-добрата дебитна карта (с форма на кредитна) е Revolut. Там получавате наистина най- добрия курс при покупки в страни извън ЕС. Но имайте предвид, че това става с пластиката, тъй като на някои места плащане с телефона не се приема и човек трябва да има физическата карта.
Часова разлика: UTC +9 часа, според лятно/зимно часово време
Официален волтаж
В Южна Корея контактите са като в България и няма нужда от адаптер.
Интернет:
На място в ЮК можете да купите сим карти с интернет. Друг вариант са електронните сим карти, ако телефона Ви поддържа тази функция, като цените са с една идея по-ниски.
https://www.airalo.com/help/about-airalo/what-devices-support-esim – списък с телефони, поддържащи тази функция
Климат:
Климатът в Южна Корея е много специфичен и трудно може да се сравни с този в други части на света. Официално Корея се намира в умерения климатичен пояс с четири сезона. Лятото обаче често прилича повече на тропиците, а зимата може да бъде много по-студена, отколкото например в европейските страни с умерен климат, въпреки че Корея се намира по-на юг. Въпреки че Корея е полуостров, климатът е по-скоро континентален, тъй като по-голямата част от влиянието идва от запад, от огромната азиатска суша. Влажният мусонен сезон, в който преобладава океанското влияние, настъпва през лятото и началото на есента. Разликите в температурата и времето между лятото и зимата са големи. Средната температура в Сеул през януари варира от -12°C до +1°C, а през юли – от 24°C до 30°C. Зимата и пролетта също така са значително по-сухи от лятото. Климатът в различните корейски региони не се различава много. Като цяло източното крайбрежие и северните райони около Сеул са по-дъждовни. Южното крайбрежие е по-топло, но разликата спрямо северното е най-много 5-6 градуса. Няколко допълнителни градуса преобладават на популярния ваканционен остров Чеджу, който е и най-южната точка на Република Корея.
Има ли тайфуни в Южна Корея? Корея се намира на ръба на пояса на тайфуните в Източна Азия. Рискът не е толкова силен, колкото в Япония, Филипините или Източен Китай, но все пак съществува. Средно по 1-2 пъти годишно в Южна Корея има тайфун. Той носи проливни дъждове, които могат да продължат 3 дни подред, и силни ветрове. Обикновено се появява по южното крайбрежие или на остров Чеджу през август или първата половина на септември.
Кога цъфтят вишневите цветове в Корея? Популярният сезон на вишневите цветове, е от края на март до края на на април.
Дрехи и аксесоари: Носете си предимно леки и удобни дрехи. Предвидете си якенце, понеже сутрин и вечер е по-хладно. Непромокаемо яке/ветровка, слънчеви очила, чадър и дъждобран.
Обувки: Удобни обувки за обиколките.
Тоалетни принадлежности: Слънцезащитен крем, лекарства, които стандартно пиете, както и най-прост пакет медикаменти срещу простудни заболявания, порязвания и навяхвания.
Здравеопазване: Здравеопазването в ЮК е много добре развито. Санитарно- епидемиологическият контрол е на високо ниво. Практически навсякъде в страната може да бъде получена висококвалифицирана медицинска помощ, но медицинските услуги са скъпи. Необходимо е посещаващите ЮК български граждани да имат застраховка.
Задължителни ваксинации за български граждани на се изискват към момента.
Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.
Събувайте се! На входа на всяка хотелска стая има точно обозначено място, до което можете да влезете с обувки. Винаги има налични чехли. Също, преди да влезете в храм, нечия къща или ако отидете до тоалетната в традиционен ресторант, не забравяйте да си обуете специалните за това чехли.
Не говорете високо! Чужденците имат репутацията на шумни и невъзпитани в ЮК, особено в обществения транспорт. Неучтиво е да говорите по телефона в транспорт, задължително изключвайте звука на телефона, а ако слушате музика, намалете звука. Неучтиво е също да си издухате силно носа, както и да се храните в градски транспорт, въпреки че не е забранено. Това не важи за междуградските линии . Можете да внасяте напитки в градски транспорт. Избягвайте
силните парфюми, не правете нищо, с което по някакъв начин бихте натрапили себе си. Когато влизате в претъпкан влак, влизайте с гръб.
Никога не заставайте с лице към някой, грубо е и навлизате в личното пространство. Подреждайте се на опашка при влизане в ресторанти, магазини или когато чакате да се качите на влак/метро/автобус.
Следвайте местните, няма да сбъркате. 🙂
Местните никога няма да ви откажат да се снимате с тях, ако са ви интересни. Просто ги попитайте.
Не подавайте ръка при поздрав. Лек поклон е достатъчен при запознанство, макар и не малка част от хората, особено в Токио, да са приели западния маниер.
Научете се да се храните с клечки. В повечето местни ресторанти няма опция за вилица. Можете да си носите ваши.
Веригите магазини, като 7/11 и Family Mart можете да намерите буквално на всяка пряка и работят 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Те са рай за прясна и вкусна храна, която не отстъпва на тази в ресторант. Продават се всички необходими продукти и вещи от първа необходимост. В тях можете и да: теглите пари от чуждестранна банкова сметка, да си купите билети за концерти, спортни срещи, събития и музеи, да си вземете самолетни билети, да използвате модерна японски
тоалетна, да четете списания, преса (ако знаете японски :), да си платите сметките, да си принтирате, ксерокопирате и сканиране неща (с инструкции на английски език!), и още много други неща
Суши:
Смята се, че произходът на суши е в далечния втори век в Китай. За да запазят месото и рибата за по дълго време, местните решаватда ги увият в ориз. След това ги оставяли да ферментират заедно и по този начин ги запазвали годни за консумация за няколко месеца.
Японците осъвременяват и забързват процеса на ферментация като първоначално добавят саке (оризово вино), а по-късно и оризов оцет в ориза
след това добавят риба или месо и така не се налагало да чакат с месеци, за да бъде готово.
За първи път през 20-те години на 20-ти век главните готвачи започнали да използват сурова риба в суши, известна като суши в стил Едо. Това е и стилът, който ще намерите в повечето суши ресторанти.
Вижте още:
Eкскурзии до Япония и Южна Корея
Карта

Дати 2025: 15.11.25
Дати 2026: 06.03.26, 13.03.26, 20.03.26, 24.03.26, 26.03.26, 27.03.26, 28.03.26 30.03.26, 03.04.26, 05.04.26, 09.04.26,15.04.26, 01.05.26, 21.05.26
Пътуване с водач
Търси се жена за комбинация
Потвърдени групи
Последни места за някои дати
travelwithusbg@gmail.com
office@travelwithus.bg
+359-888-900503
ул. Арсени Констенцев №6, гр. Благоевград, 2700
+359-88-33-14040
ул. Ангел Кънчев №29 вх.1, гр. София
Пон - Пет: 9.00 - 18.00
Събота - Неделя - ЗАТВОРЕНО
Можете да ни посетите в нашите офиси след предварителна уговорка по телефон или еmail.